نطنز، شهری تاریخی و سرسبز در استان اصفهان است که به‌عنوان نگینی درخشان در کویر ایران می‌درخشد. جاهای دیدنی نطنز با قدمتی چندهزارساله، گنجینه‌ای از آثار تاریخی و طبیعی بی‌نظیر را در خود جای داد‌اند. از آتشکده ساسانیان که یادگاری از دوران باستان است گرفته تا مسجد جامع؛ در هر صورت، نطنز در هر گوشه‌ای، روایت‌گر داستانی از تاریخ و تمدن ایران است. علاوه‌بر جاذبه‌های تاریخی، این شهر به‌واسطه طبیعت بکر و سرسبز خود، بهشتی برای طبیعت‌گردان نیز به حساب می‌آید. در این مطلب از مجله گردشگری فلای‌تودی، به معرفی معروف‌ترین جاهای دیدنی نطنز با ذکر آدرس خواهیم پرداخت.

نطنز کجاست؟

نطنز، شهری تاریخی و سرسبز در دامنه‌های شمالی کوهستان کرکس است که در استان اصفهان قرار دارد. این شهر که در ۱۲۵ کیلومتری جنوب‌شرقی اصفهان و ۳۳۰ کیلومتری جنوب تهران قرار دارد، به‌واسطه موقعیت جغرافیایی خود، از آب‌و‌هوای معتدل کوهستانی برخوردار است.

تابستان‌های نطنز، گرم و خشک و زمستان‌های آن، سرد و مرطوب هستند. این شهر به‌دلیل قرارگیری در دامنه کوه، نسیم خنک و مطبوعی در طول سال دارد؛ همچنین وجود باغ‌ها و درختان فراوان در شهر نطنز، به طراوت و سرسبزی آن می‌افزاید. نطنز به‌دلیل موقعیت جغرافیایی و آب‌وهوای مناسب خود، در طول تاریخ همواره مورد توجه بوده است. آثار تاریخی متعددی از دوره‌های مختلف در این شهر به‌ جا مانده‌اند که هر کدام، دلیلی بر قدمت و اهمیت آن هستند. اگر مشتاقید بدانید معروف‌ترین و مهم‌ترین دیدنی های نطنز کجاست، پیشنهاد می‌کنیم ادامه مطلب را دنبال کنید؛ اینگونه قبل از سفر، برنامه‌ریزی بهتری برای بازدید از جاهای دیدنی نطنز خواهید داشت.

نطنز کجاست؟

جاذبه‌های تاریخی نطنز | سفری به اعماق تاریخ

همان‌طور که گفتیم، شهر نطنز در استان اصفهان و در دامنه کوه کرکس قرار دارد و از قدمت چندهزارساله برخوردار است. در این شهر، بیش از ۱۰۰ اثر تاریخی و طبیعی به ثبت میراث ملی ایران رسیده‌اند که از جمله آن‌ها، می‌توان به آتشکده نطنز و ده‌ها اثر تاریخی دیگر اشاره کرد. هر کدام از این جاذبه‌ها، داستان‌ها و روایت‌های خاص خود را دارند و گنجینه‌ای از هنر و معماری ایرانی را به نمایش می‌گذارند. بازدید از این آثار تاریخی، فرصتی برای آشنایی با فرهنگ و تمدن غنی ایران و سفر به اعماق تاریخ این سرزمین کهن است. ما در ادامه، به معرفی بناهای دیدنی و تاریخی نطنز می‌پردازیم.

آتشکده نطنز | گشتی در دوران باستان

آتشکده نطنز که با نام‌های چهارطاقی و آتشکده ساسانی نیز شناخته می‌شود، از مهم‌ترین بناهای تاریخی و از جاهای دیدنی نطنز در استان اصفهان است. قدمت این بنا به دوره ساسانیان (قرن ۳ تا ۷ میلادی) می‌رسد و یادگاری از شکوه و عظمت تمدن ایران باستان به‌ شمار می‌رود.

آتشکده نطنز از نوع چهارطاقی است که در آن، ۴ جرز عظیم، روی ۲ سکو ساخته شده‌اند. این گنبد که زمانی روی این جرزها قرار داشته، فرو ریخته است؛ اما بقایای آن هنوز مشاهده می‌شوند. در ساخت این بنا، مصالحی مانند سنگ لاشه، ملات گچ و خاک به‌ کار برده شده است. طاق‌های آتشکده نیز به‌صورت آجری ساخته شده‌‌اند. در این مکان، آتشی مقدس به‌طور دائمی روشن و توسط مغان نگهداری می‌شده است و زرتشتیان برای نیایش و طلب برکت، به این مکان می‌آمدند. آتشکده نطنز در تمام طول سال از ساعت ۸ صبح تا ۱۷ بعد‌از‌ظهر برای بازدید عموم باز است.

آتشکده نطنز که با نام‌های چهارطاقی و آتشکده ساسانی نیز شناخته می‌شود
  • آدرس: مرکز شهر نطنز، در خیابان مالک اشتر، کوچه گلستان پنج.

کاروانسرای میرابوالمعالی | شاهکاری از معماری صفوی

کاروانسرای میرابوالمعالی که به قلعه کوهاب نیز شهرت دارد، از دیگر معروف‌ترین جاهای دیدنی نطنز به حساب می‌آید. قدمت این کاروانسرا به دوره صفویه می‌رسد و به‌دلیل معماری زیبا و منحصربه‌فرد و موقعیت مکانی مناسب، به‌عنوان یکی از پرفروش‌ترین اقامتگاه‌های نطنز نیز به‌ شمار می‌رود. کاروانسرا در زمان شاه‌عباس اول و توسط میرابوالمعالی برزرودی نطنزی، یکی از امرای مقرب و مجلس‌نویس شاه، بنا شده است.

کاروانسرای میرابوالمعالی دارای ۴ ایوان، حیاط مرکزی، اتاق‌های متعدد و تزیینات آجری و کاشی‌کاری است. ایوان شمالی این کاروانسرا که ایوان اصلی آن محسوب می‌شود، از بزرگ‌ترین و زیباترین ایوان‌های کاروانسرا به‌ شمار می‌رود و با آجرکاری‌های ظریف و کاشی‌کاری‌های نفیس تزیین شده است. در حیاط مرکزی کاروانسرا نیز حوض آبی وجود دارد که زیبایی آن را دوچندان کرده است. جالب است بدانید که امکان اقامت در کاروانسرای میرابوالمعالی برای گردشگران وجود دارد و اقامت در آن، فرصت تجربه زندگی در فضایی سنتی و تاریخی را برای شما فراهم می‌کند.

کاروانسرای میرابوالمعالی از جاهای دیدنی نطنز
  • آدرس: نطنز، بلوار شهید بهشتی.

موزه باستان‌شناسی نطنز | سفری به اعماق تاریخ

موزه باستان‌شناسی نطنز که در خانه تاریخی باقری‌ها واقع شده است، از جمله موزه‌های مهم استان اصفهان و از شاخص‌ترین جاهای دیدنی نطنز به‌ شمار می‌رود. این موزه در سال ۱۳۹۲ با همت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان اصفهان افتتاح شد و محل نگهداری اشیای تاریخی کشف‌شده از محوطه‌های باستانی پیش از تاریخ میلاجرد و اریسمان است.

در موزه باستان‌شناسی نطنز، بیش از ۳۵۰ قطعه شی تاریخی به نمایش گذاشته شده‌اند. این اشیا شامل ظروف سفالی، ابزارهای سنگی، فلزی، مهرهای استوانه‌ای و زیورآلات هستند. قدمت آن‌ها نیز به هزاره اول تا چهارم قبل از میلاد می‌رسد. این موزه در خانه تاریخی باقری‌ها قرار دارد؛ خانه باقری‌ها از جمله خانه‌های تاریخی نطنز است که قدمت آن به دوره صفوی می‌رسد. این خانه در محله قصبه و در مجاورت مجموعه تاریخی مسجد جامع، بقعه و سردرب خانقاه شیخ عبدالصمد نطنزی قرار گرفته است.

موزه باستان‌شناسی نطنز
  • آدرس: نطنز، خیابان مالک اشتر، گلستان پنج. (مشابه آدرس مسجد جامع).

افوشته | ۹ گنجینه تاریخی در یک قاب

محله افوشته که به‌عنوان «عجایب ۹ گانه نطنز» نیز شناخته می‌شود، در جنوب‌شرقی شهر نطنز و در میان انبوهی از درختان سرسبز و باغ‌های دل‌انگیز واقع شده است. این محله تاریخی با قدمتی کهن، هر ساله گردشگران و تاریخ‌دوستان بسیاری را به خود جذب می‌کند. افوشته در گذشته، یکی از مهم‌ترین محله‌های نطنز، با رونق و آبادانی بالا بوده است. این محله ۹ اثر تاریخی ارزشمند دارد که در ادامه، به آن‌ها اشاره‌ای خواهیم داشت.

  • مسجد جامع: این مسجد از قدیمی‌ترین مساجد نطنز است و قدمت آن به دوره سلجوقی می‌رسد.
  • حمام تاریخی: این حمام در دوره صفویه بنا شده و از زیباترین حمام‌های تاریخی نطنز به‌ شمار می‌رود.
  • خانقاه سید واقف: بنای این خانقاه به دوران صفویه بازمی‌گردد؛ همچنین به‌عنوان محل سکونت و عبادت سید واقف، عارف نامدار نطنزی نیز شناخته شده است.
  • خانه سورگاه: این خانه در دوره قاجاریه بنا شده و از زیباترین خانه‌های تاریخی محسوب می‌شود.
  • شربت‌خانه: از این شربت‌خانه در دوره قاجاریه، برای پذیرایی از میهمانان آن دوران استفاده می‌شده است.
  • آب‌انبار: بنای این آب‌انبار نیز به دوران قاجار برمی‌گردد و برای ذخایر آب آشامیدنی اهالی محله کاربرد داشته است.
  • مقبره سید حسن واقف: این مقبره محل دفن سید حسن واقف، پدر سید واقف است.
  • مقبره میر سید واقف: مقبره میر سید واقف، جد سید واقف، در این مکان وجود دارد.
  • برج و بارو: این برج و بارو نیز در دوره صفویه برای دفاع از محله بنا شده است.

علاوه‌بر آثار تاریخی، محله افوشته از جاذبه‌های طبیعی زیبایی نیز برخوردار است. از جمله این جاذبه‌ها، می‌توان به باغ‌های انار، چشمه آب‌گرم و رودخانه اشاره کرد.

محله افوشته از عجایب هفتگانه نطنز
  • آدرس: استان اصفهان، شهرستان نطنز، بخش مرکزی، دهستان طرق رود، روستای افوشته.

خانه تاریخی توسلیان | اقامتی در دل فرهنگ و تاریخ نطنز

خانه‌ تاریخی توسلیان در محله‌ کهنو شهر نطنز، در واقع همسایه‌ مسجد جامع و آتشکده ساسانی است و به‌عنوان یکی از محبوب‌ترین اقامتگاه‌های سنتی این شهر شناخته می‌شود. این خانه که قدمت آن به اوایل دوره‌ قاجار می‌رسد، پس از مرمت و بازسازی در سال ۱۳۹۶، به‌عنوان اقامتگاه بوم‌گردی به گردشگران معرفی شد و هم‌اکنون نیز به‌عنوان یکی از زیباترین جاهای دیدنی نطنز به‌ حساب می‌آید.

معماری سنتی ایرانی در جای‌‌جای این خانه خودنمایی می‌کند. حیاط اندرونی با حوض فیروزه‌ای و درختان تنومند، فضایی خنک و دل‌انگیز برای میهمانان فراهم کرده است. اتاق‌ها با سقف‌های بلند و پنجره‌های چوبی، فضایی گرم و صمیمی برای اقامت گردشگران به وجود آورده‌اند. علاوه‌بر اقامت، خدمات متنوعی نیز در این اقامتگاه بوم‌گردی ارائه می‌شوند که سرویس صبحانه، چای‌خانه، رستوران و راهنمای گردشگری از جمله این خدمات هستند. اقامت در خانه توسلیان، فرصتی استثنایی برای تجربه‌ زندگی سنتی ایرانی و آشنایی با فرهنگ و آداب‌ورسوم مردم نطنز است.

خانه‌ تاریخی توسلیان
  • آدرس: نطنز خیابان مالک اشتر، کوی تکیه.

جاذبه‌های گردشگری مذهبی نطنز | تجربه حضور در فضاهایی معنوی

شهر نطنز در کنار جاذبه‌های تاریخی بی‌نظیرش، مناطق مذهبی متعددی را نیز در دل خود جای داده است. این اماکن مقدس که هر کدام قدمتی دیرینه دارند، نقطه عطفی برای گردشگری مذهبی در این شهر محسوب می‌شوند. در ادامه، به معرفی برخی جاذبه‌های گردشگری مذهبی این شهر می‌پردازیم.

مسجد جامع نطنز | نگین معماری ایلخانی در قلب ایران

یکی از شناخته‌شده‌ترین جاهای دیدنی نطنز، همین مسجد است. مسجد جامع نطنز که با نام‌های مسجد جمعه نطنز و مجموعه شیخ عبدالصمد نیز شناخته می‌شود، از شاهکارهای معماری دوره ایلخانی به حساب می‌آید. این مسجد در مرکز شهر نطنز قرار دارد و مجموعه‌ای از بناهای مذهبی شامل مسجد، خانقاه، مقبره شیخ عبدالصمد و مناره را در خود جای داده است. بنای اصلی مسجد به دوره دیلمی (قرن ۴ تا ۱۰ میلادی) باز می‌گردد؛ اما بخش‌های عمده آن در زمان اولجایتو خدابنده (سلطان مغول) و پسرش ابوسعید بهادرخان در قرن ۸ هجری قمری بنا شده است.

جالب است بدانید که مسجد جامع نطنز از سبک معماری ایلخانی پیروی می‌کند. شبستان اصلی مسجد دارای گنبد هشت‌ضلعی و ۴ ایوان است و مناره این مسجد با ارتفاع ۳۷ متر، یکی از بلندترین مناره‌های ایران به‌ شمار می‌رود. این مسجد در تمام طول سال، برای بازدید عموم باز است. معماری منحصربه‌فرد مربوط به دوران ایلخانی، تزیینات کاشی‌کاری و گچ‌بری، محیط تاریخی و فضای معنوی حاکم بر این بنا، از جمله جاذبه‎‌های گردشگری آن محسوب می‌شوند.

مسجد جامع نطنز
  • آدرس: نطنز، خیابان مالک اشتر، خیابان گلستان پنج.

گنبد باز | طلوعی بی‌نظیر بر فراز نطنز

گنبد باز، این بنای تاریخی و مذهبی که در بلندای کوه‌های نطنز قرار گرفته است، مقصدی ایده‌آل برای گردشگران مذهبی، طبیعت‌گردان و علاقه‌مندان به تاریخ و معماری محسوب می‌شود. این بنا که از دوره صفویه به‌یادگار مانده، حرم مطهر امام‌زاده آقا علی‌عباس و سید محمد (ع) را که در ادامه، به معرفی آن می‌پردازیم، در خود جای داده است و نمای ۳۶۰ درجه‌ای از شهر نطنز، دشت‌های اطراف و کوه‌های کرکس را به بازدیدکنندگان ارائه می‌دهد.

گنبد باز علاوه‌بر ارزش مذهبی، از نظر معماری  نیز حائز اهمیت است. گنبدخانه، ایوان، صحن، رواق و موزه از بخش‌های مختلف این بنا هستند. از طرفی، طبیعت بکر و کوهستانی این منطقه، محیطی دل‌انگیز برای تفکر و آرامش فراهم می‌کند. وجود امکانات رفاهی مناسب در کنار معماری زیبا، تاریخ پرفراز‌و‌نشیب و طبیعت دلنشین، گنبد باز را به جاذبه‌ای منحصربه‌فرد و یکی از محبوب‌ترین جاهای دیدنی نطنز تبدیل کرده است.

گنبد باز
  • آدرس: نطنز، کوچه احمدی، کوچه افتخار.

دو امام‌زاده واجب‌التکریم در نطنز

در ۳۰ کیلومتری شمال‌غرب نطنز و در روستای بادرود، امام‌زاده آقا علی‌عباس و سید محمد (ع) واقع شده‌اند. این بقعه متبرک که از جاهای دیدنی نطنز و از مکان‌های مذهبی و تاریخی این منطقه به‌ شمار می‌رود، آرامگاه دو تن از فرزندان بلافصل امام موسی کاظم (ع)، حضرت آقا علی‌عباس (ع) با کنیه ابا ایوب و حضرت سید محمد (ع) با کنیه ابا اسحاق است.

بنای اولیه بقعه به دوره صفویه مربوط می‌شود و در طول تاریخ، مرمت و بازسازی شده است. زائران می‌توانند از حرم، گنبد زیبا، ایوان، صحن، رواق و همچنین موزه اشیای تاریخی و مذهبی بازدید کنند و لذت ببرند. در اطراف بقعه نیز امکانات رفاهی متعددی مانند زائرسرا، فروشگاه، رستوران، سرویس بهداشتی، وضوخانه و کتابخانه برای رفاه حال زائران فراهم شده‌اند.

امامزاده های نطنز

امام‌زاده عبدالله | سفری به قله معنویت

امام‌زاده عبدالله (ع) نطنز، ملقب به شاهزاده عبدالله، از بقعه‌های متبرک و مکان‌های مذهبی معروف در شهرستان نطنز است. این امام‌زاده که نسبش به امام موسی کاظم (ع) می‌رسد، در منطقه باغستان و در میان باغ‌هایی سرسبز و طبیعتی دل‌انگیز قرار دارد. بنای امام‌زاده عبدالله با قدمت هزار‌ساله خود، نمونه‌ای از معماری دوره صفویه محسوب می‌شود. وجود گنبد فیروزه‌ای، گلدسته‌های بلند، صحن وسیع، ایوان تزیین‌شده و رواق‌های آرام در این جاذبه، فضایی معنوی و دلنشین برای زائران فراهم می‌کند.

حرم مطهر امام‌زاده، قلب تپنده این مجموعه است و زائران برای عبادت، راز‌و‌نیاز و طلب حاجت به آن پناه می‌برند. باغستان اطراف بقعه نیز با طبیعت بکر و سرسبز، محلی مناسب برای تفریح و آرامش محسوب می‌شود. امام‌زاده عبدالله (ع) نطنز علاوه‌بر ارزش مذهبی، از نظر معماری و گردشگری نیز حائز اهمیت است. امکانات رفاهی مناسب  مانند زائرسرا، رستوران، فروشگاه و سرویس بهداشتی نیز در جوار این بقعه وجود دارند. در مجموع، زیارت امام‌زاده عبدالله (ع) نطنز،  تجربه‌ای معنوی و آرامش‌بخش در دل طبیعت است. اگر به‌دنبال سفری دلچسب و خاطره‌انگیز هستید، این جاذبه مقدس را نیز در برنامه‌ بازدید خود قرار دهید.

امام‌زاده عبدالله (ع) نطنز
  • آدرس: نطنز، منطقه باغستان، خیابان مالک اشتر، خیابان گلستان هشت، خیابان مولوی.

جاذبه‌های طبیعی نطنز | تجربه لحظاتی نشاط‌انگیز در دل طبیعت

تا به اینجای مطلب، با برخی از مهم‌ترین جاهای دیدنی نطنز از نظر تاریخی و مذهبی آشنا شدیم. اما اگر به جاذبه‌های طبیعی این شهر اشاره‌ای نکنیم، معرفی جاهای دیدنی شهر نطنز را نیمه‌تمام گذاشته‌ایم. نطنز نیز مانند بسیاری از شهرهای ایران، از طبیعت بکر و زیبایی برخوردار است. ما در ادامه، به معرفی بهترین جاذبه‌های طبیعی و گردشگری این شهر می‌پردازیم.

دهکده گردشگری و تفریحی رایان | تکه‌ای از بهشت در دامنه کوه کرکس

دهکده گردشگری و تفریحی رایان که در دامنه کوه کرکس و در ۳۰ کیلومتری شهرستان نطنز واقع شده است، یکی از زیباترین و مجهزترین دهکده‌های گردشگری ایران محسوب می‌شود. این دهکده با طبیعت بکر و آب‌وهوایی خنک و مطبوع، مکانی ایده‌آل برای استراحت و تفریح در تمام فصول سال به حساب می‌آید. دهکده رایان به‌دلیل موقعیت جغرافیایی خود، دسترسی آسانی به جاذبه‌های گردشگری اطراف مانند کوه کرکس، آبشار طامه، شهر تاریخی نطنز و کاشان دارد. در ادامه، ما به برخی از امکانات و جاذبه‌های این دهکده گردشگری اشاره می‌کنیم.

  • ویلاهای اقامتی: دهکده رایان دارای انواع ویلاهای اقامتی در متراژها و قیمت‌های مختلف است. این ویلاها با امکانات رفاهی کامل، اقامتی دلچسب و خاطره‌انگیز را برای شما فراهم می‌کنند.
  • رستوران و کافی‌شاپ: در دهکده رایان، رستوران‌ها و کافی‌شاپ‌های متعددی وجود دارند که غذاها و نوشیدنی‌های متنوع را با کیفیت عالی ارائه می‌کنند.
  • مجموعه آبی: این دهکده دارای مجموعه آبی با استخر، سونا، جکوزی و سالن بدنسازی است که می‌توانید از امکانات آن، برای تفریح و سلامتی خود استفاده کنید.
  • زمین بازی کودکان: در این مکان، زمین بازی مجهزی برای کودکان وجود دارد که می‌توانند در آن، ساعت‌ها به بازی و تفریح بپردازند.
  • مسیرهای پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری: در دهکده رایان، مسیرهای پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری متعددی نیز وجود دارند که می‌توانید با انجام این فعالیت‌ها، از طبیعت بکر و هوای پاک آنجا لذت ببرید.
  • امکانات ورزشی: امکانات ورزشی مختلفی از جمله زمین فوتبال، والیبال، بسکتبال و تنیس از تفریحات این منطقه هستند که می‌توانید از آن‌ها جهت انجام فعالیت‌های ورزشی خود استفاده کنید.
  • برنامه‌های تفریحی: در دهکده رایان، برنامه‌های تفریحی متنوعی از جمله جشنواره‌ها، کنسرت‌ها و تئاتر برگزار می‌شوند که می‌توانید در آن‌ها شرکت کنید.
دهکده گردشگری و تفریحی رایان
  • آدرس: روستای کشه در ۳۰ کیلومتری نطنز.

کوه کرکس | بام بلند نطنز

کوه کرکس با ارتفاع ۳۸۹۵ متر، بلندترین قله رشته‌کوه کرکس و بلندترین قله استان اصفهان است. این کوه در غرب شهرستان نطنز و در شمال شهرستان کاشان قرار دارد و از جمله جاهای دیدنی نطنز و مناطق کوهنوردی محبوب در ایران به‌ شمار می‌رود. از فراز این قله، می‌توان چشم‌اندازهای بی‌نظیری از دشت‌ها و کوه‌های اطراف را مشاهده کرد. کوه کرکس دارای پوشش گیاهی و جانوری متنوعی است و در آن، گونه‌های مختلف گیاهی و جانوری از جمله گل‌ها، گیاهان دارویی، حیوانات وحشی و پرندگان زندگی می‌کنند. آب‌وهوای خنک و مطبوع نیز یکی دیگر از ویژگی‌های منحصربه‌فرد این کوه محسوب می‌شود؛ از این‌ رو، در فصل‌های گرم سال، پناهگاهی ایده‌آل برای فرار از گرمای هوا به‌ شمار می‌رود.

  • آدرس: استان اصفهان، غرب شهرستان نطنز.

مسیر دسترسی به کوه کرکس چگونه است؟

کوه کرکس به‌دلیل موقعیت جغرافیایی، چند مسیر دسترسی دارد. ما در ادامه، به مسیرهای اصلی دسترسی به کوه کرکس اشاره کرده‌ایم.

  • مسیر نطنز: این مسیر معمول‌ترین و پر‌ترددترین مسیر برای صعود به کوه کرکس است. از آزادراه نطنز – اصفهان به روستای طرق رود که در ۳۳ کیلومتری نطنز قرار دارد، بروید. از طرق رود، جاده‌ای خاکی به‌سمت روستای کشه امتداد دارد که در ۶ کیلومتری طرق رود واقع شده است. از روستای کشه، مسیر پاکوب به‌سمت قله کرکس آغاز می‌شود.
  • مسیر طامه: این مسیر از طامه، روستایی در غرب نطنز، آغاز می‌شود. برای دسترسی به طامه، باید از جاده نطنز – کاشان به‌سمت روستای طامه در ۴ کیلومتری غرب نطنز بروید. از طامه، مسیر پاکوب به‌سمت قله کرکس آغاز می‌شود.
  • مسیر بیدهند: این مسیر از روستای بیدهند، روستایی در شمال‌‌غربی نطنز، آغاز می‌شود. برای دسترسی به بیدهند، باید از جاده قدیم نطنز – کاشان به پل هنجن بروید و سپس از طریق جاده خاکی به روستای بیدهند در ۱۸ کیلومتری نطنز برسید. از بیدهند، مسیر پاکوب به‌سمت قله کرکس آغاز می‌شود.
  • مسیر بادرود: این مسیر از شهر بادرود، در جنوب نطنز، آغاز می‌شود. برای دسترسی به بادرود، باید از جاده نطنز – اصفهان به‌سمت بادرود در ۲۰ کیلومتری جنوب نطنز بروید. از بادرود، جاده‌ای خاکی به‌سمت روستای مهرجان امتداد دارد که در ۱۰ کیلومتری بادرود واقع شده است. از مهرجان، مسیر پاکوب به‌سمت قله کرکس آغاز می‌شود.
مسیر دسترسی به کوه کرکس از جاهای دیدنی نطنز

البته توجه داشته باشید که سطح دشواری، میزان آمادگی و فصل سفر، در انتخاب مسیر شما موثر هستند. چه به‌دنبال صعودی چالش‌برانگیز و چه به‌دنبال سفری دل‌انگیز در طبیعت ایران باشید، در هر دو صورت، کوه کرکس می‌تواند انتخابی ایده‌آل برای شما باشد.

چشمه آب سرخ فریزهند | شگفتانه‌ای در دل کویر

از دیگر جاهای دیدنی نطنز، می‌توان به این چشمه خاص اشاره کرد. چشمه آب سرخ فریزهند که به‌نام‌های چشمه معدنی فریزهند و چشمه سرخ نطنز نیز شناخته می‌شود، در روستای فریزهند، در ۲۰ کیلومتری شمال‌غربی شهرستان نطنز واقع شده است. رنگ سرخ آب این چشمه به‌دلیل وجود اکسید آهن در آن است. طعم آب چشمه نیز ترش و شور است و خاصیت‌های درمانی فراوانی دارد. مردم محلی از آب آن برای درمان بیماری‌های پوستی، گوارشی و مفصلی استفاده می‌کنند. حوضچه‌ای نیز در کنار چشمه ساخته شده است که می‌توانید در آن آب‌تنی کنید و از خواص درمانی آب بهره‌مند شوید.

محیط اطراف چشمه فریزهند نیز بسیار سرسبز و زیباست و مکانی مناسب برای پیاده‌روی، پیک‌نیک و تماشای طبیعت محسوب می‌شود. برای دسترسی به این چشمه، باید از شهر نطنز به‌سمت روستای طامه حرکت کنید. از روستای طامه، جاده‌ای خاکی به‌سمت روستای فریزهند امتداد دارد که باید از آن عبور کرد. مسافت از نطنز تا چشمه آب سرخ فریزهند، حدود ۲۰ کیلومتر است. این جاذبه با طبیعت بکر و خواص درمانی آب خود، مقصد مناسبی برای گردشگران علاقه‌مند به طبیعت‌گردی و سلامت، به‌ شمار می‌رود.

چشمه آب سرخ فریزهند
  • آدرس: انتهای دره چیمه رود، در جنوب روستای تاریخی فریزهند.

غار پریان | سفری به دنیای زیرزمینی عجایب

غار پریان که در ۸ کیلومتری روستای ابیانه واقع شده است، بدون شک یکی از شگفت‌انگیزترین غارهای ایران و از جاهای دیدنی نطنز به‌ شمار می‌رود. این غار در منطقه کارستی، در دره‌ای به‌نام پری هول قرار دارد و به‌دلیل تخته‌سنگ‌های آهکی، قندیل‌ها و چکچک‌های بسیار زیبا و منحصربه‌فرد خود، معروف شده است.

غار پریان در سال ۱۳۷۹ توسط گروهی از غارنوردان کشف شد و تاکنون ۱۱ تالار در آن شناسایی شده‌اند. هر کدام از این تالارها، زیبایی‌ها و ویژگی‌های خاص خود را دارند و بازدید از آن‌ها، تجربه‌ای فراموش‌نشدنی را برای گردشگران رقم می‌زند. در ادامه، اشاره‌ای به این ۱۱ تالار خواهیم داشت.

  • تالار اول: این تالار بزرگ‌ترین تالار غار محسوب می‌شود و سقف آن  پوشیده از قندیل‌های زیباست.
  • تالار دوم: تالار دوم به تالار عروس و داماد معروف است و دو قندیل بلند دارد که به‌شکل عروس و داماد  هستند.
  • تالار سوم: این تالار دارای حوضچه‌ای است که آب آن از سقف غار می‌چکد.
  • تالار چهارم: قندیل‌های مخروطی به‌شکل مخروط کاج، زیبایی اصلی تالار چهارم هستند.
  • تالار پنجم: تالار پنجم را نیز قندیل‌های زنبوری تشکیل داده‌اند.
  • تالار ششم: قندیل‌های این تالار به‌شکل حیوانات و اشیای مختلف شکل گرفته‌اند.
  • تالار هفتم: تالار هفتم قندیل‌های بلندی را شامل می‌شود که تا کف غار می‌رسند.
  • تالار هشتم: حوضچه آب این تالار بسیار عمیق است.
  • تالار نهم: تالار نهم قندیل‌های نازکی دارد که به‌شکل تار عنکبوت هستند.
  • تالار دهم: قندیل‌های رنگی، به این تالار زیبایی و جذابیت خاصی بخشیده‌اند.
  • تالار یازدهم: تالار یازدهم آخرین تالار غار است و مانند تالار هفتم، قندیل‌های بزرگی دارد.
  • آدرس: اصفهان، نطنز، ۸ کیلومتری روستای ابیانه، دره پری هول.
غار پریان که در ۸ کیلومتری روستای ابیان

مسیر دسترسی به غار پریان چگونه است؟

همان‌طور که گفتیم، غار پریان در ۸ کیلومتری روستای ابیانه و ۱۸ کیلومتری روستای سُه در شهرستان نطنز قرار دارد. مسیر دسترسی به غار پریان از طریق جاده نطنز به ابیانه و سپس جاده فرعی منشعب از آن به‌سمت روستای سُه امکان‌پذیر است.

توصیه می‌کنیم هنگام بازدید از این جاذبه، لباس و کفش مناسب برای غارنوردی به‌همراه داشته باشید و کلاه ایمنی، چراغ‌قوه و تجهیزات لازم را نیز فراموش نکنید. اگر غارنوردی حرفه‌ای نیستید، حتما با یک راهنمای مجرب به غار پریان بروید.

روستاهای دیدنی نطنز | سفری به دل کویر

شهرستان نطنز در استان اصفهان، به‌عنوان باغ‌شهر ایران شناخته می‌شود و علاوه‌بر جاذبه‌های تاریخی و طبیعی، چند روستای دیدنی نیز دارد که هر کدام به‌نوبه‌خود زیبا هستند. روستای ابیانه، روستای طامه، هنجن و اوره از جمله روستاهای دیدنی این شهر به‌ شمار می‌روند. در ادامه مطلب، به معرفی معروف‌ترین روستاهای دیدنی نطنز می‌پردازیم.

روستای ابیانه | روستای سرخ در دامنه کرکس

روستای ابیانه که به‌عنوان روستای سرخ نیز شناخته می‌شود، یکی از معروف‌ترین روستاهای ایران و از جاهای دیدنی نطنز است. این روستا در دامنه کوه کرکس و در ۴۰ کیلومتری شمال‌غربی نطنز قرار دارد. نکته جالب‌توجه در خصوص این روستا، خانه‌های آن است؛ این خانه‌ها از خشت و گل بنا شده‌اند و به‌رنگ قرمز هستند. مردم روستای ابیانه به زبان ابیانه‌ای صحبت می‌کنند که گویشی از زبان فارسی به‌ شمار می‌رود. پوشش سنتی مردم ابیانه نیز بسیار خاص و منحصربه‌فرد است. روستای زیبای ابیانه به‌دلیل معماری چشمگیر، طبیعت بکر و فرهنگ اصیل مردمان خود، در سال ۱۳۵۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

آداب‌و‌رسوم و سنن خاصی در میام محلی‌های این منطقه حکم‌فرماست که از جمله آن‌ها، می‌توان به جشنواره گلاب‌گیری، جشنواره انار و مراسم عزاداری محرم اشاره کرد. در اطراف این منطقه نیز می‌توانید از باغ‌ها، چشمه‌ها، رودخانه‌ها و کوه‌ها لذت ببرید. با حرکت از جاده نطنز به بادرود به‌سمت روستای ابیانه، به این روستای زیبا خواهید رسید.

روستای ابیانه
  • آدرس: واقع در دامنه کوه کرکس، ۴۰ کیلومتری شمال‌غربی نطنز.

روستای طامه | روستایی باصفا با معماری پلکانی

روستای طامه در ۱۵ کیلومتری شمال نطنز و در دامنه کوه کرکس واقع شده است. این روستا به‌دلیل معماری پلکانی، باغ‌های انگور و آب‌و‌هوای خنک خود، از جمله زیباترین جاهای دیدنی نطنز به شمار می‌رود. طامه در لغت به‌معنای محل تاریکی و ظلمت است. برخی معتقدند که در گذشته، این روستا محل پناهگاه دزدان بوده و به همین دلیل، به آن طامه می‌گفتند! برخی دیگر نیز معتقدند که طامه به‌دلیل قرار‌گرفتن در دره‌ای عمیق و عدم تابش نور خورشید، به این نام شناخته شده است.

خانه‌های روستای طامه به‌صورت پلکانی و بناشده از خشت و گل هستند. آب‌‌وهوای خنک این روستا به‌دلیل قرار‌گرفتن در دامنه کوه کرکس است. امام‌زاده سید محمد، غار طامه، آبشار و چشمه آب‌ معدنی طامه هم از دیگر جاذبه‌های گردشگری این منطقه محسوب می‌شوند که دیدن آن‌ها نیز خالی از لطف نیست. برای رفتن به این روستا، اگر از خودروی شخصی استفاده می‌کنید، باید از جاده نطنز به بادرود به‌سمت روستای طامه حرکت کنید. چنانچه از اتوبوس استفاده می‌کنید، باید از ترمینال نطنز به‌مقصد روستای طامه، سوار شوید.

روستای طامه
  • آدرس: در ۱۵ کیلومتری شمال نطنز، در دامنه کوه کرکس.

روستای هنجن | جواهری زیبا در قلب کویر

روستای هنجن در دامنه کوه کرکس و در ۲۰ کیلومتری شمال‌غربی نطنز واقع شده است. این روستا با معماری منحصر‌به‌فرد، فرهنگ و آداب‌و‌رسوم خاص مردمان و همچنین طبیعتی بکر و زیبا در دل کویر می‌درخشد و مقصدی ایده‌آل برای طبیعت‌گردان و علاقه‌مندان به گردشگری فرهنگی به شمار می‌رود. طبیعت بکر و ییلاقی هنجن با هوای خنک و مطبوع در فصل بهار و پاییز و سکوت و آرامش دل‌انگیز، همه و همه، فرصتی استثنایی برای فرار از هیاهوی زندگی شهری و تجربه‌ای ناب از طبیعت‌گردی را به شما هدیه می‌دهند.

شما در این منطقه، می‌توانید با گشت در کوچه‌پس‌کوچه‌های هنجن، بازدید از خانه‌های سنتی و قلعه هنجن، آشنایی با فرهنگ و آداب‌ورسوم مردم روستا، چشیدن غذاهای محلی و استفاده از محصولات ارگانیک، تجربه‌ای فراموش‌نشدنی از گردشگری را برای خود رقم بزنید. هنجن به‌عنوان یکی دیگر از زیباترین جاهای دیدنی نطنز، با امکانات رفاهی مناسب از جمله هتل، اقامتگاه بوم‌گردی، رستوران و فروشگاه، آماده پذیرایی از گردشگران است.

روستای هنجن
  • آدرس: در دامنه کوه کرکس و در ۲۰ کیلومتری شمال‌غربی نطنز.

گشتی در میان جاهای دیدنی نطنز و تجربه سفری لذت‌بخش

در این مطلب، به معرفی جاهای دیدنی نطنز پرداختیم؛ این شهر گوهری درخشان در میان شهرهای ایران است که با جاذبه‌های تاریخی، طبیعی و مذهبی متعدد، مقصدی ایده‌آل برای سفر و گردشگری محسوب می‌شود. اگر در فصل اردیبهشت به نطنز سفر کنید، می‌توانید از نزدیک شاهد مراحل گلاب‌گیری سنتی باشید، از عطر و بوی دل‌انگیز گل محمدی لذت ببرید و از گلاب ناب نطنز به‌عنوان سوغات برای عزیزان خود تهیه کنید.

به‌طور کلی، سفر به نطنز، تجربه‌ای منحصربه‌فرد از تماشای جاذبه‌های تاریخی، فرهنگی، طبیعی و معنوی خواهد بود. پیشنهاد می‌کنیم در اولین فرصت، برنامه سفر خود را به این شهر زیبا بچینید و از این سفر خاطره‌انگیز لذت ببرید. اگر پیش از این به نطنز سفر کرده‌اید، نظر خود را در رابطه‌ با جاهای دیدنی نطنز با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول درباره جاهای دیدنی نطنز

معروف‌ترین جای دیدنی نطنز کدام است؟

مسجد جامع نطنز با مناره بلند و گنبد فیروزه‌ای، از معروف‌ترین جاذبه‌های این شهر است.

سوغاتی‌های نطنز چه هستند؟

گلاب، عرقیات گیاهی، سوهان، شیرینی‌های سنتی و صنایع‌دستی از جمله سوغات نطنز هستند.

چگونه می‌توان به نطنز سفر کرد؟

شما با خودروی شخصی، اتوبوس یا قطار می‌توانید به این شهر سفر کنید.

معروف‌ترین جشنواره نطنز چیست؟

اردیبهشت هر سال، جشنواره گلاب‌گیری در نطنز برگزار می‌شود.

چه غذاهایی در نطنز معروف هستند؟

کباب، آش، دیزی، قلیه و کشک‌بادمجان از جمله غذاهای محبوب نطنز هستند.

نظرات

لطفا نظر خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید