زمانیکه فصل سرما میرسد، زانوی غم بغل میکنید و ترجیح میدهید که به جای این روزهای سرد برفی، گرمای خورشید مهمان شما باشد؟ اگر جوابتان مثبت است، جزایر جنوب ایران حتما مقصد مناسبی برای شما خواهند بود. این مقصد، پر از جزایر کوچک و بزرگ است که بعضی از آنها مانند کیش را اکثر افراد میشناسند و با تفریحات مهیج آن آشنا هستند. در مقابل این شور و هیجان، جزایر بسیاری هم هستند که با آرامش عجین شدهاند و اگر بگوییم بهترین جا برای مدیتیشناند، دروغ نگفتهایم. در این مطلب مجله گردشگری فلای تودی، برایتان از بهترین جزایر جنوب ایران میگوییم که با هر سلیقهای که دارید، میتوانید برای سفر بعدی خود آنها را در نظر بگیرید.
زیباترین جزایر جنوب ایران کدامند؟
سفر برای بعضی از افراد، تجربه هیجانی جدید است؛ اما دیگر افراد به آن، بهعنوان راهی برای کسب آرامش نگاه میکنند. هر کدام از این دو گزینه که خواسته شما باشد، سفر به جزایر جنوب ایران انتخاب مناسب و درستی است. زیرا در میان مجموعهای از جزیرهها، حتما یک جزیره گردشگری وجود دارد که برایتان آرامش یا هیجان را به ارمغان بیاورد.
جزیره کیش | گزینه اول سفر به جزایر جنوب
اگر از شما بخواهند که جزیرهای در جنوب کشور را نام ببرید، احتمالا اول کیش به ذهنتان میرسد. کیش، یکی از جزایر جنوب ایران است که نسبت به سایر جزایر نامآشناتر محسوب میشود. افراد محلی اینجا را با نام قیس هم میشناسند و اگر جایی این نام را شنیدید، بدانید که منظور همین منطقه جنوب است. اکنون این جزیره منطقه آزاد به شمار میرود و مراکز گردشگری و خرید بسیاری در آن هستند.
شما با خرید بلیط هواپیما کیش بهطور مستقیم به این جزیره میرسید. در کنار این راه هوایی، از راه زمینی و دریایی هم میتوانید به کیش سفر کنید. با قطار و اتوبوس به بندرعباس و آنجا با لنج به این جزیره میتوان رفت. اگر بخواهیم به معرفی جاهای دیدنی کیش بپردازیم، برخی از محبوبترین آنها در میان گردشگران عبارتند از:
- پارک هنر
- کشتی یونانی
- ساحل مرجانی
- پارک دلفینها
- شهر قدیمی حریره
- مجموعه درخت سبز
- شهر باستانی کاریز با ۲۵۰۰ سال قدمت
قشم | جزیرهای که ستارهها در آن به زمین افتادهاند
قشم، جزیرهای است که علاوهبر تفریح و استراحت در آن، میتوانید کالاهای مختلفی را با قیمت مناسب پیدا کنید. این جزیره هرمزگان، بزرگترین جزیره ایرانی محسوب میشود که اولین ژئوپارک خاورمیانه هم در آن قرار دارد. دره ستارگان یکی از محبوب ترین نقاط دیدنی جزیره قشم است که به اعتقاد مردم بومی، ستارهها در آن فرود آمدهاند و غارها شکل تو در تو گرفتهاند. دیگر جاهای دیدنی قشم، عبارتند از:
- غار خربس
- تنگه چاهکوه
- پارک کروکودیلها
- قلعه متروکه پرتغالیها
جزیره قشم، ۶۹ آبادی دارد که بعضی از آنها شهر و بعضی هم روستا هستند. قشم، موزا، درگهان، لارک، هنگام، چاهو، حمیری نام بعضی از آنها است. برای رفتن به این جزیره بزرگ ایرانی، پرواز مستقیم وجود دارد؛ اما اگر میخواهید از راه زمینی به آن برسید، لازم است با اتوبوس و قطار به بندر عباس بروید و از بندر پل با لنج به سمت این جزیره حرکت کنید.
هنگام | جزیرهای برای ملاقات نزدیک با دلفین ها
هنگام، یکی از جزیره های جنوب ایران است که ساحلی نقرهای دارد. کانیهای این ساحل براق هستند و در کنار این مساله، حضور فیتوپلانکتونها هم باعث شده است که وقتی به تماشای آن مینشینید، ساحل را به رنگ نقرهای ببینید. اگر صبح زود با قایق از این ساحل نقرهای به دل دریا بروید، میتوانید دلفینهای زیبا را از نزدیک مشاهده کنید. در کنار این موارد، به بازار سنتی این جزیره هم سر بزنید تا تمام جذابیتهای جنوب را از نزدیک ببینید. در آخر هم میتوانید، روی دستهایتان حنا نقش کنید. با این کار بعد از برگشتن از سفر هم تا مدتها با تماشای آن رنگ و نقشها، خاطرات شیرین این جزیره به یادتان میآیند.
بیشتر افرادی که در این جزیره حضور دارند، افراد بومی آن هستند که تعدادشان حداکثر ۶۰۰ نفر است. این افراد، عموما ماهیگیراند و از طریق گردشگری درآمد کسب میکنند. این جزیره، تاریخی پر فراز و نشیب داشته است و مدتی در استعمار پرتغالیها و انگلیسیها بود؛ اما با تلاش مردم بومی از دست این استعمار نجات پیدا کرد. برای سفر به این جزیره، به قشم و از آنجا با قایق به جزیره هنگام بروید. جاهای دیدنی جزیره هنگام عبارتند از:
- پارک کروکودیل
- سنگ بزرگ مادر و دختر
- آکواریوم طبیعی خلیج فارس
- بازمانده تاسیسات انگلیسیها در بندر
جزیره لاوان | مهد صید مروارید در گذشته
در سالهای نهچندان دور، لاوان یکی از جزایر جنوب ایران بود که در آن، مرواریدهای فراوانی صید میکردند. مقدار صید به قدری زیاد بود که نام این جزیره را به مروارید پنهان خلیج فارس هم میشناسند. حالا دیگر از این صیدهای زیاد خبری نیست و منابع نفتی این جزیره باعث شد که شرکت نفت فعالیت خود را در این جزیره شروع کند. زمان حضور در این جزیره بزرگ، متوجه میشوید که امکانات رفاهی آن کم است؛ اما شرکت نفت، در حال تلاش برای افزایش این امکانات است تا مسافرانی که به آنجا سر میزنند، خدمات بهتری دریافت کنند. جمعیت این جزیره حدود ۱۲۰۰ نفر است و اگر بخواهید به آنجا بروید، باید اول به قشم و سپس با لنج به جزیره لاوان برسید.
جزیره هرمز | مرکز فروش خاک قرمز ایران
اگر دلتان میخواهد طبیعت بکر جنوب ایران را از نزدیک ببینید، به جزیره هرمز بروید که در جنوب شرقی بندرعباس قرار دارد. در این جزیره، خبری از هتلها و اقامتگاههای لوکس نیست و در تمام نقاط آن، بافت قدیمی حفظ شده است. کمپزدن در طبیعت، بهترین کاری است که هنگام حضور در این جزیره میتوان انجام داد. در هرمز، خاک و سنگ، تنوع رنگی فراوانی دارد و قسمتی از ساحل این جزیره به رنگ قرمز است که این خاک سرخ را برای کسب درآمد به دیگر کشورها میفروشند. اگر به دیدن تنگه هرمز هم بروید، کوهی به هفت رنگ را مشاهده خواهید کرد. برای سر زدن به این جزیره رنگارنگ باید به بندرعباس بروید و از آنجا با لنج به این جزیره میرسید. همچنین میتوانید به قشم سفر کنید و از آنجا با قایق به هرمز بروید. در سفر به این جزیره حتما جاذبه های زیر را در فهرست جاهای دیدنی هرمز قرار دهید:
- فرش خاکی
- غار الهه نمک
- دره مجسمهها
- دره رنگینکمانی
- ساحل چند درخت
جزیره ناز | از استراحتگاه ماهیگیران تا جاذبه دیدنی برای گردشگران
یکی از جزیرههای کوچک از جزایر ایرانی خلیج فارس، ناز است که زیبایی منحصربهفردی دارد و در جاهای دیگر نمیتوانید مانند آن را ببینید. زمانیکه جزر دریا رخ میدهد، سه صخره بلند و یک راه باریک پدیدار میشود و میتوانید با پای پیاده به این جزیره بروید. در این زمان، این جزیره به قشم وصل میشود و در آن میتوانید به تماشای جزیره لارک و تنگه هرمز بنشینید.
جزیره هندورابی | محلی برای چشیدن طعم سکوت و آرامش
هندورابی جزیرهای است که در آن خبری از فراز و نشیب جغرافیایی مانند کوه و دره نیست و تا چشم کار میکند همه جا یکدست است. در این جزیره، تنها ۲۰۰ نفر زندگی میکنند که درآمدشان از ماهیگیری و غواصی است. اگر نیاز دارید که مدتی از زندگی شلوغ دنیای امروز دور شوید و به جایی پناه ببرید که بکر و خلوت است، هندورابی مقصد درستی برای شما خواهد بود. برای سفر از راه زمینی باید اول به کیش بروید تا از راه دریا به این مقصد بیسروصدا برسید. البته این جزیره فرودگاه هم دارد. با سفر هوایی میتوانید در کوتاهترین زمان در هندورابی فرود بیایید و خودتان تصمیم بگیرید که اول به کدام جاذبه گردشگری این جزیره سر بزنید. بعضی جاهای دیدنی هندورابی عبارتند از:
- غارهای دریایی
- درخت سبز معابد
- دژ نظامی پرتغالیها
- گورستان قدیمی جزیره
- روستایی قدیمی الدورات
جزیره لارک | تماشای ساحل آبی رنگ در شب
سفرکردن با خود تجربههای هیجانانگیزی دارد. حضور در جزیره ۳۰۰ نفره لارک هم زیبایی خاصی خواهد داشت که تنها در آنجا شاهد آن خواهید بود. حضور پلانکتونها در ساحل، باعث میشود که ساحل و دریا به رنگ آبی دربیایند. مردم این جزیره از راه ماهیگیری کسب درآمد میکند. حتما هنگام سفرتان به لارک، از ماهی تنوریهایی که دستپخت مردم بومی آنجا است امتحان کنید؛ چراکه طعم فوقالعادهای دارند که هرگز فراموش نخواهید کرد. بعد از حضور در قشم، با لنج میتوانید به جزیره لارک بروید و از جاهای دیدنی آن لذت ببرید. از جاهای دیدنی لارک عبارتند از:
- برج فانوس دریایی لارک
- لنج غرقشده خلیفه
- قبرستان قدیمی جزیره
مارو| جزیرهای برای زندگی لاکپشتهای پوزه عقابی
مارو یا شیدور، یکی از جزایر جنوبی ایران است که به دلیل داشتن تعداد زیاد مار، امکان سکونت در آن وجود ندارد. علاوهبر این، لاکپشتهای پوزهعقابی در آنجا زندگی و تخمریزی میکنند. برای اینکه آسیبی به آن تخمها نرسد، در بعضی ماهها امکان حضور در این جزیره جنوبی وجود ندارد. اگر بخواهید از راه دریا به شیدور برسید، لازم است به بندر مقام بروید؛ اما فرودگاه لاوان، نزدیکترین فرودگاه برای سفر هوایی به این جزیره است. در سفر به این جزیره، مراقب خود باشید.
مینو| جزیره بهشتی جنوب با نخل های زیبا
مینو، از جزیره های جنوب ایران است که آن را در گذشته با نام صلبوخ میشناختند. این جزیره، پنج رودخانه دارد و در کنار این رودهای پر آب، نخلستانهایی هم سر به فلک کشیدهاند. در این جزیره، با فرهنگ بومی مردم خوزستان بیشتر آشنا میشوید و غذاهای محلی این منطقه را میتوانید نوش جان کنید. اگر دلتان میخواهد یادگاری از آنجا برای خود بیاورید، صنایع دستی مینو، گزینه مناسبی برای خرید هستند. مکانهای دیدنی جزیره مینو عبارتند از:
- موزه جنگ
- تالاب شادگان
عباسک | گردش کوتاه و سریع در جنوب
اگر نزدیک بندر بوشهر هستید، بهتر است یک ساعت زمان بگذارید و به جزیره عباسک هم سر بزنید. قبلا این جزیره را با نام شاه زنگی میشناختند. در عباسک، کسی زندگی نمیکند و تنها گردشگراناند که برای تماشای این جزیره به آن سر میزنند؛ اما در حال ساخت موزهای با نام موزه بزرگ خلیج فارس هستند که گردشگران بیشتری را به این جزیره جنوبی بیاورند و یکی از جاهای دیدنی بوشهر محسوب خواهد شد. این جزیره، پهنهای گلی است که در خلیج بوشهر قرار گرفته است.
جزیره تنب بزرگ | یکی از سه گانههای استراتژیک
تنب بزرگ یکی از جزایر جنوب ایران که تعداد افراد بومی در آن بسیار کم است؛ این افراد، به صید ماهی و مروارید مشغول هستند. بیشتر افراد مستقر در تنب بزرگ، افراد نظامی و دولتی به همراه خانواده خود هستند که برای کار به این جزیره آمدهاند. مردم محلی هرمزگان این جزیره را با نام تنب گپ هم میشناسند و اعراب هم ادعا میکنند که این جزیره به آنها تعلق دارد. در طبیعت تنب بزرگ، گیاهانی مانند گز و تمر وجود دارد که گیاهان شورپسند هستند. زمانیکه در این جزیره به استراحت میپردازید، هنگام تماشای دریا در ساحل، پرندگانی مانند نعیم و سرخو را در آسمان میبینید.
علاوهبر تنب بزرگ، تنب کوچک هم در نزدیکی آن از جمله جزایر ایران در جنوب کشور است. این جزیره گردشگری نیست و اغلب برای مسائل نظامی استفاده میشود و هر چند دقیقه یک بار یک کشی نفتکش از این منطقه عبور میکند. مارهای زیادی در این منطقه زندگی میکنند و همین مساله باعث شده است که این جزیره را با نام تنب مارها هم بشناسند. برای آسانی در رفتوآمد افرادی که در تنب کوچک در حال فعالیت هستند، این جزیره اسکله و فرودگاه هم دارد. اگر قصد سفر تفریحی به این جزیره را دارید، باید توجه داشته باشد که این مکان، جای تفریحی ندارد و اغلب اهداف نظامی را در آن مشاهده میکنید.
سیری | جزیرهای رازآلود در خلیج فارس
سیری یا سوری نام عربی جزیرهای به اسم راز است. زمانیکه به گردش در سیری بپردازید، میتوان در طبیعت آن آهوهای جبیر را هم بینید. همینطور، این منطقه پوشیده از گیاهانی است که میتوانند آب فراوانی را در خود ذخیره کنند. ممکن است اسم جزیره سیری را که بیاورید، فردی بگوید که خانمها اجازه ورود به این جزیره را ندارند؛ اما این واقعیت ندارد. در واقع، سیری جزیرهای است که در آن، مردان زیادی در حال کار هستند و همین سبب میشود در نگاه اول این فکر اشتباه در ذهن شکل بگیرد. سیری، فرودگاه اختصاصی دارد و میتوانید بهطور مستقیم از طریق سفر هوایی به آنجا بروید. همینطور، از جزیره ابوموسی و بندر لنگه هم مسیر دریایی به سیری وجود دارد که با قایق و کشتی به آنجا برسید.
جزیره خارک | همراهی مدرنیته با سنت در معماری
برای گردشگری میتوانید به جزیره خارک هم سر بزنید. در این جزیره، تعداد زیادی شرکت پتروشیمی فعال است که بخش بزرگی از صادرات نفت کشور را تامین میکنند. به همین خاطر، مهمترین جزیره صادرات نفت خام کشور به حساب میآید. این جزیره از توابع استان بوشهر است و فاصله کمی با بندر گناوه دارد. خارک که جزیره کوچکی است، در قسمت شمالی خود یک بخش کوچک دیگر هم دارد که به آن خارگو هم میگویند. در کنار جزیره خارک دو جزیره کوچک دیگر به نامهای دارا و قبر ناخدا هم قرار دارند که میتوانید به آنها هم سری بزنید. کوه تخت، لشکری، دیدهبان و گردن اشتر از جمله جاهای دیدنی این جزیره جنوبی هستند که میتوانید هنگام حضورتان در این جزیره از آنها دیدن کنید و موارد زیر هم از دیگر گزینهها برای سر زدن و گردش کردن در این جزیره هستند.
- معبد پالمیران
- قلعه هلندیها
- کتیبه هخامنشی
- کلیسای نسطوریا
- امامزاده میرمحمدخلیفه
بونه | جزیره کوچک بوشهری
معرفی جزیره های جنوب ایران هنوز تمام نشده است. جزیره کوچک دیگر در انتهای شمالی خلیج فارس، بونه است که در گذشته آن را با بنّه هم میشناختند. اگر به گردش در این جزیره بپردازید، به احتمال زیاد پرندهای به نام سلیم خرچنگخور را میبینید. پرستوهای دریایی، برای تخمگذاری به این جزیره میآیند.
ابوموسی | نزدیکترین جزیره به خط استوا
ابوموسی، جزیرهای است که آبوهوای شرجی و مرطوبی دارد؛ چراکه جزیره ایرانی است که در جنوبیترین نقطه آبهای ایران قرار دارد. علاوهبر تنب کوچک و بزرگ، جزیره ابوموسی هم در گروه سه گانه قرار گرفته است و بیشتر مردم آن ایرانی هستند؛ اما کشور امارات هم ادعا میکند که ابوموسی متعلق به آنها است. در قسمت جنوبی ابوموسی، مردم عربزبان هم زندگی میکنند. از آنجایی که این جزیره هم نظامی است، برای رفتوآمد آسانتر به آن فرودگاه ساختهاند و در آن پروازهای مستقیم انجام میشود. سر زدن به این جزیره بدون داشتن مجوز امکانپذیر نیست.
میرمهنا | جزیرهای با تاریخ درخشان
یکی از جزایر جنوبی که امکان سکونت در آن وجود ندارد، میرمهنا است که انگور و انجیر خوشمزه و معروفی دارد. زمانیکه جنوب کشور به استعمار اروپاییان در آمده بود، سرداری از این منطقه با نام میرمهنا بلند شد و با این دشمنان مبارزه کرد. سپس، او توانست اجنبیها را از خاک ایران بیرون و دستشان را از چپاول منابع این کشور کوتاه کند. به همین خاطر، نام این مرد بزرگ را روی این جزیره گذاشتند.
بهترین زمان سفر به جزیره های جنوب ایران
اگر میخواهید سفر به جزایر جنوب ایران جزو بهترین خاطرات گردشگری شما باشد، توجه به آب و هوا اهمیت فراوانی دارد. برای اینکه زمان حضورتان در جزیرههای کوچک و بزرگ خلیج فارس هوای گرم باعث آزارتان نشود؛ از اواسط پاییز تا اواسط بهار بهترین زمان ممکن برای سفر به آنها است. در این زمان، گرما و رطوبت شما را اذیت نمیکند و خنکی شبهای جنوب برای گشتن بیشتر همراهیتان میکند. در فصلهای گرما، از اواسط بهار تا اول پاییز، هزینه سفر به جزایر جنوب ایران پایین است؛ پس، اگر ارتباط خوبی با گرما دارید، این زمان هم انتخاب مناسبی برای شما خواهد بود.
حضور در جزایر تفریحی جنوب ایران
دیگر وقت انتخاب جزیره گردشگری مناسب شما رسیده است. در این مطلب، با تمام جزیرههای گردشگری خلیج فارس آشنا شدید و حالا میتوانید به سمت آن مقصدی حرکت کنید که برایتان جذابیت بیشتری دارد. اگر شک و دودلی به شما اجازه انتخاب نمیدهد، میتوانید از معروفترین آنها شروع کنید و سپس، قدم روی خاک آنهایی بگذارید که بومیتر هستند و زندگی جنوبی و حتی عربی در آن جریان دارد. آیا قبلا در قسمتی از جاهای دیدنی جنوب ایران حضور داشتهاید؟ اگر بخواهید دفعه بعد به آن جزایر سفر کنید، چه نکاتی را حتما در نظر میگیرید تا تجربه بهتری برایتان رقم بخورد؟
سوالات متداول درباره بهترین جزایر جنوب ایران
تعداد جزایر جنوب ایران چند مورد است؟
خلیج فارس جزیرههای کوچک و بزرگ بسیاری دارد که بعضی از آنها غیرقابل سکونت هستند؛ اما این منطقه، حداقل ۴۵ جزیره دارد.
جزیرههای جنوبی کشور متعلق به کدام استان است؟
جزیرهها از توابع ۳ استان خوزستان، بوشهر و هرمزگان هستند.
آیا همه جزیره های جنوب ایران قابل سکونت هستند؟
خیر؛ بعضی از آنها تنها برای مسائل امنیتی، صنعتی و استخراج نفت استفاده میشود و برای ورود به آنها حتما باید مجوزهای لازم را بگیرید و امکان رفتن به آنجا برای گشتن و تفریح وجود ندارد.