سفر به کشورهای خارجی بسیار هیجانانگیز است، برای همین افراد زیادی میخواهند حداقل یکبار هم شده در یکی از شهرهای محبوب جهان قدم بزنند و از تماشای زیباییهای برج ایفل، موزه تکنولوژی دبی، برجهای دوقلو یا دیوار چین لذت ببرند. اما برای سفر به هر کشور دیگری لازم است ویزا دریافت کنید، چون بدون اجازه کشور مقصد، حق ورود و تردد در آنجا را نخواهید داشت. ویزا انواع مختلفی دارد که به فراخور نیاز مسافران صادر میشود. برای اینکه با انواع ویزا و کاربردهای آن آشنا شوید در ادامه با مجله گردشگری فلایتودی همراه شوید.
ویزا چیست؟
ثبت درخواست ویزا برای سفرهای خارجی یکی از اولین قدمهایی است که باید برداشته شود. ویزا درواقع اجازهنامهای رسمی است که توسط یک کشور برای شهروندان یا غیرشهروندان دیگر کشورها صادر میشود. گردشگران با داشتن ویزا میتوانند بهصورت موقت و با محدودیتهای معین به کشور مقصدشان سفر کنند و در آنجا اقامت داشته باشند. اطلاعات هر ویزا شامل نوع و مدت اعتبار، هدف از ورود (توریستی، تجاری، تحصیلی، کاری و…) و تعداد مراتب ورود به کشور مقصد است.
بهطور معمول ویزا به وسیله سفارت یا کنسولگری کشور مقصد و براساس قوانین آن کشور صادر میشود و این سفارت و کنسولگریها هستند که شرایط گرفتن ویزا را میتوانند به طور دقیق و کامل به متقاضیان اعلام کنند. هر نوع ویزا ممکن است شرایط و مدارک مخصوص به خود را نیاز داشته باشد.
افراد باید پیش از سفر به کشور مقصد به تمامی مقررات و قوانین مهاجرتی پایبند بوده و مراحل درخواست ویزا را بر اساس راهنماییهای مخصوص سفارت کشور مربوطه انجام دهند. اگر برایتان سوال است که چرا باید ویزا بگیریم؟، باید گفت که بدون داشتن این سند رسمی نمیتوانید وارد کشور دیگری شوید؛ پس حتما قبل از برنامهریزی سفرتان به فکر اخذ ویزا باشید.
انواع ویزا براساس هدف از سفر
ویزا برحسب هدف از سفر و تعداد سفر به دو دسته تقسیم میشود. با این وجود معروفترین ویزاها در بین مسافران شامل ویزای توریستی، ویزای کاری و ویزای تحصیلی است. مسافران بسته به اینکه کدام یکی از ویزاها را لازم دارند، مدارک متفاوتی را باید به کنسولگری ارائه کنند.
ویزاهایی که براساس هدف مسافران از ورود به یک کشور خارجی صادر میشود شامل موارد زیر است.
ویزای توریستی (Tourist Visa)
یکی از محبوبترین انواع ویزا، ویزا توریستی است که برای افرادی که برای تفریح و گردشگر به کشور خارجی سفر میکنند صادر میشود و مدت زمان محدود و مشخصی دارد.
ویزای تجاری (Business Visa)
همانطور که از نام این ویزا پیداست برای انجام امور تجاری، مذاکرات کاری یا شرکت در کنفرانسها صادر میشود. این ویزا تقسیمبندی کوچکتری هم دارد که شامل ویزای کاری (Work Visa)، ویزای کنفرانس (Conference Visa) و ویزای مذاکرههای تجاری (Business Meeting Visa) است. ویزاهای کاری ممکن است به تایید کارفرما یا پذیرش از سمت شرکت خارجی نیاز داشته باشد.
ویزای تحصیلی (Student Visa)
ویزای تحصیلی برای افرادی که قصد تحصیل در دانشگاهها یا مراکز آموزشی کشور مقصد را دارند، صادر میشود. این نوع ویزا معمولا به تایید پذیرش از طرف موسسه آموزشی نیاز دارد.
ویزای خانوادگی (Family Visa)
اعضای خانواده فردی که در کشور خارجی اقامت دارد یا شهروند آنجا است، میتوانند با اخذ ویزای خانوادگی برای مدت معینی به دیدار او بروند.
ویزای ویژه (Special Visa)
ماموران دولتی و دیپلماتهای یک کشور میتوانند برای موارد خاص مانند انجام امور سیاسی، ویزای رسمی و ویزای خدماتی و ویزای دیپلماتیک دریافت کنند که در دسته ویزاهای ویژه قرار میگیرد.
ویزای مذهبی (Religious Visa)
افرادی که بهمنظور تعلیمات مذهبی، مراسم دینی یا کارهای مرتبط با امور دینی قصد سفر به کشور خارجی را دارند ویزای مذهبی دریافت میکنند.
ویزای ورزشی (Sports Visa)
ورزشکاران، مربیان و کادر فنی تیم برای شرکت در رویدادهای ورزشی در کشور خارجی باید ویزای ورزشی دریافت کنند.
ویزای هنری (Artist Visa)
هنرمندان، موسیقیدانان، بازیگران و افرادی که برای برگزاری یا شرکت در رویدادهای هنری به کشور خارجی سفر میکنند باید ویزای هنری دریافت کنند.
ویزای ترانزیت (Transit visa)
اگر قرار باشد برای مدت کوتاهی در یک کشور واسطه توقف داشته باشید، ویزای ترانزیت برای شما صادر میشود. این ویزا به مسافر اجازه میدهد برای مدتزمانی که بین دو پرواز او فاصله است در محدوده مشخص و کوچکی حضور داشته باشد؛ اما نمیتواند از آن محدوده خارج شود.
بهطور معمول ویزای ترانزیتی محدوده فرودگاه کشور واسطه را در بر میگیرد و بر دو نوع است. نوع اول ویزای ترانزیرت مخصوص حضور مسافر در یک فرودگاه است و نوع دوم برای مواردی صادر میشود که مسافر باید بین فرودگاههای کشور واسطه جابهجا شود.
انواع ویزا بر اساس تعداد دفعات ورود
انواع ویزا براساس تعداد سفرهای یک شخص به کشور خارجی صادر میشود شامل این موارد است.
ویزای یکبار ورود یا سینگل
صدور ویزای سینگل به این معنی است که شما فقط یکبار اجازه ورود به کشور مقصد را دارید و اگر از محدوده آن کشور خارج شوید، حتی با وجود داشتن اعتبار ویزا، نمیتوانید مجدد وارد مرزهای آن کشور شوید و باید دوباره برای دریافت ویزا درخواست ثبت کنید.
ویزای دوبار ورود یا دابل
با داشتن این ویزا، مسافر میتواند در مدت زمان اعتبار ویزا، دو بار به کشور مقصد سفر داشته باشد. درواقع گردشگرانی که ویزای دابل دارند اجازه خروج و ورود مجدد به کشور مقصدشان را خواهند داشت و نیازی به درخواست ویزای جدید ندارند.
ویزای چندبار ورود یا مولتیپل
با دریافت ویزای چندبار ورود مسافر هیچ محدودیتی برای ورود به کشور مقصد ندارد و تا زمانی که ویزای شما اعتبار دارد میتوانید به هر تعدادی که لازم بود از کشور مقصد خارج و به آن وارد شوید.
مدارک لازم برای دریافت ویزا
بسته به اینکه شما درخواست چه نوع ویزایی میدهید، مدارکی که باید ارائه کنید متفاوت خواهد بود، اما بهطور کلی این مدارک را در ادامه فهرست کردهایم.
مدارک هویتی موردنیاز
- اصل پاسپورت با حداقل ۶ ماه اعتبار بههمراه پاسپورتهای قدیمی و یا کارتهای پرواز یا بلیط هواپیما
- یک قطعه عکس رنگی با پس زمینه سفید
- ترجمه شناسنامه مسافر
- ترجمه سند ازدواج درصورت همراهی همسر
- ترجمه گواهی اشتغال به تحصیل (برای سفر با فرزندان)
- تکمیل فرم اطلاعات فردی و خانوادگی
- ترجمه اسناد ملکی در صورت داشتن خانه یا واحد تجاری
- دعوتنامه بههمراه مدارک هویتی، پاسپورت و اطلاعات بانکی فرد دعوتکننده
- رضایتنامه محضری برای بانوان و فرزندان (درصورت عدم همراهی همسر یا ولی و قیم قانونی فرزند)
- ارائه بلیط هواپیما و واچر هتل درصورت نداشتن دعوتنامه
مدارک مالی موردنیاز
- گردش حساب چهار ماهه درخواستدهنده همراه با مهر و امضا شعبه صادرکننده با فاصله زمانی یک ماه قبل از درخواست
- نامه تمکن مالی حاوی مهر و امضا شعبه صادرکننده و مهر شعبه ارزی بانک با فاصله زمانی یک ماه قبل از درخواست
- ارائه یکی از گواهی سپرده بلندمدت، گواهی خرید سهام یا اوراق بهادار، سند اتومیبل یا اجارهنامه را بهجای نامه تمکن مالی
مدارک شغلی موردنیاز
مدارک لازم برای گرفتن ویزا که لازم است به طور کامل و دقیق گردآوری شود، شامل موارد زیر است:
- مدارک شغلی برای کارمندان
- گواهی اشتغال به کار به زبان انگلیسی و سربرگ شرکت (با ذکر تاریخ شروع به کار، عنوان شغلی و درآمد سالیانه، نام مدیر و یا سرپرست، مدت زمان موافقت شده با مرخصی)
- ترجمه فیش حقوقی و بیمه تامین اجتماعی دو ماهه آخر
- ترجمه حکم کارگزینی
- مدارک شغلی برای کارفرمایان
- ترجمه آگهی تاسیس و آگهی تغییرات شرکت در روزنامه رسمی
- ترجمه آخرین لیست مالیاتی پرداختشده
- ترجمه لیست بیمه و فیش حقوقی دو ماه آخر کارمندان
- نامه تمکن بانکی شرکت
- ریز پرینت بانکی چهار ماهه آخر به زبان انگلیسی
- مدارک شغلی برای تجار
- ترجمه کارت بازرگانی و گواهی اتاق بازرگانیترجمه آخرین لیست مالیاتی پرداخت شده
- ترجمه لیست پرداخت بیمه
- مدارک شغلی برای پزشکان
- ترجمه پروانه طبابت، کارت نظام پزشکی و پروانه مطبترجمه آخرین لیست مالیاتی پرداختشده
- ترجمه لیست پرداخت بیمه
- مدارک شغلی برای مهندسین
- ترجمه پروانه نظام مهندسی یا جواز ساختمدارک کارخانه، کارگاه صنعتی و کسب و کارترجمه پروانه بهرهبرداری و جواز کسبترجمه آخرین لیست مالیاتی پرداختشده
- ترجمه لیست پرداخت بیمه
- مدارک موردنیاز برای بازنشستگان
- ترجمه حکم بازنشستگی
- ترجمه فیش حقوقی دو ماه آخر بازنشستگی
روش های دریافت ویزا
برای گرفتن ویزا باید شرایط کشور مقصد را داشته باشید. اگر تمام مدارک و شرایط شما آماده است احتمالا این سوال برایتان پیش میآید که برای گرفتن ویزا به کجا مراجعه کنیم؟ خوب است بدانید که برای ورود به بعضی از کشورها نیاز به ویزا ندارید؛ البته در شرایطی که پاسپورت شما از چه کشوری صادر شده باشد این موضوع متفاوت خواهد بود. کشورهای بدون ویزا برای پاسپورت هر کشوری متفاوت است.
برای دریافت انواع ویزا میتوانید از طرق مختلفی برای درخواست ویزا اقدام کنید. در ادامه روش های دریافت ویزا را معرفی کردهایم.
- مراجعه حضوری به سفارت
بهطورکلی دریافت ویزا شرایط سختی دارد و مدت زمان زیادی باید در رفتوآمد باشید. اگر زمان کافی دارید میتوانید خودتان برای گرفتن ویزا به سفارتها مراجعه کنید و با کامل کردن فرمها و تحویل مدارک روند دریافت ویزا را پیگیری کنید.
- مراجعه به آژانسها یا افراد
روش بعدی مراجعه به آژانسها یا وکلایی است که کار دریافت ویزا را برای اشخاص انجام میدهند. برای این کار باید تمامی مدارک و جزییات سفرتان را در اختیار این افراد قرار دهید تا پیگیر درخواست ویزای شما شوند.
- درخواست آنلاین ویزا
در برخی از کشورها امکان ثبت درخواست آنلاین ویزا وجود دارد و هرکسی که قصد سفر به این کشورها را دارد باید تمامی مدارک خود را در وبسایت رسمی دولت یا سازمان مربوطه بارگزاری کند و برای دریافت ویزا، درخواست بدهد. ویزای الکترونیکی (e-Visa) توسط کشورهای زیادی مانند برزیل، استرالیا، کانادا، یونان، ایرلند، مالدیو، هلند، روسیه، پرتغال، سوئد، سوئیس، ترکیه، اسپانیا، قطر و… با این روش ویزا صادر میشود.
- ویزای فرودگاهی
درصورتیکه که کشور مقصد اجازه بدهد میتوانید در فرودگاه برای دریافت ویزا اقدام کنید. این روش، سریعترین حالتی است که برای مسافران ویزا صادر میشود، اما حواستان باشد که حتما تمامی مدارک موردنیاز را از قبل آماده کرده باشید.
ویزای شینگن | پرطرفدار و خواستنی
امروزه ویزای شینگن و ویزای کانادا جزو پرطرفدارترین ویزاها هستند و افراد زیادی برای گرفتن این نوع ویزا تلاش میکنند. ویزای شنگن، نوعی ویزای توریستی کوتاهمدت است که با دریافت آن میتوانید بدون نیاز به پاسپورت به ۲۶ کشور اروپایی سفر داشته باشید.
پیشنهاد میکنیم مطلب کاملترین راهنمای دریافت ویزای شینگن را در مجله گردشگری فلایتودی مطالعه کنید.
آیا ویزا همان پاسپورت است؟
احتمالا برای شما هم پیش آمده است که ویزا را با پاسپورت یکسان بدانید، اما این دو مقوله کاملا با یکدیگر متفاوت هستند و نباید اشتباه گرفته شوند. هر شخص برای سفر به کشور خارجی این دو مدرک را نیاز دارد. با این وجود باید از تفاوتهای این مدارک آشنا شوید.
پاسپورت درواقع سندی است که هویت و تابعیت شخص را نشان میدهد و با نام گذرنامه هم شناخته میشود. این سند کاملا رسمی است و با ارائه اطلاعات شخصی مانند نام، تاریخ تولد، جنسیت و عکس شخص بهعنوان شناسنامه فرد برای شناسایی در کشورهای خارجی عمل میکند. پاسپورت مدت اعتبار محدودی دارد و میتواند شامل اطلاعات ویزای مسافران باشد.
ویزا اجازهنامه مسافر برای ورود به کشور مقصد است که دارای مدت زمان مشخصی است و گردشگران نمیتوانند بدون داشتن این اجازه وارد کشور دیگری شوند، اما برای سفر به هرکجای دنیا داشتن ویزا به تنهایی کافی نیست و باید برای اثبات هویت خودتان، حتما پاسپورت همراه داشته باشید.
سوالات متداول دریافت انواع ویزا
برای گرفتن ویزا چه مدارکی لازم است؟
مدارک ویزای درخواستی، بسته به نوع ویزا متفاوت است و در این مقاله به طور کامل معرفی کردیم.
ویزای شنگن چیست؟
ویزای شنگن، نوعی ویزای توریستی کوتاهمدت است که با دریافت آن میتوانید بدون نیاز به پاسپورت به ۲۶ کشور اروپایی سفر داشته باشید.
بهترین روش های دریافت ویزا چیست؟
شما می توانید با مراجعه حضوری با سفارت یا کنسولگری کشور مقصد، مراجعه به آژانس های مسافرتی، یا در فرودگاه ها ویزای فرودگاهی را دریافت کنید.