فستیوال های هند برای مردم این کشور، فراتر از یک جشنواره هستند. هندیها همه زندگی خود را جشن میگیرند. هیچ فصل یا زمانی وجود ندارد که شما در خیابان های هند با افرادی که آواز میخوانند، حرکات موزون انجام میدهند یا کارهای عجیب انجام میدهند، روبرو نشوید. تعداد فستیوال های هند به حدی زیاد است که نمیتوانید تصور کنید. هر فستیوال هند بازتاب قسمتی از فرهنگ و سنتهای مردم این کشور به شمار می رود. جشنوارههایی که اجازه نمیدهند زندگی هیچوقت روزمره باشد و همیشه رنگی از شادی و هیجان به آن میدهند. هندی ها هر مناسبت کوچک و بزرگی را جشن میگیرند. هر ایالت در هند زبان، گویش و آداب فرهنگی خود را دارد، به همین دلیل تجربه هر فستیوال هند شبیه تجربه یک زندگی جدید است. اگرچه فستیوالهای زیادی در این کشور وجود دارد، اما در این مطلب از مجله گردشگری فلای تودی قصد داریم معروف ترین فستیوال های هند، مفهوم و آیین های آن را به شکل مختصر بررسی کنیم.
دیوالی | جشنواره چراغ ها
فستیوال دیوالی (Diwali) برای هندی ها شبیه کریسمس برای غربیها است. دیوالی بزرگترین فستیوال هند و مهمترین جشنواره ملی این کشور است. مردم در این جشنواره پیروزی خیر بر شر و نور بر تاریکی را جشن میگیرند. آنها این پیروزی را با روشن کردن چراغ های کوچک نفتی به نام دیه نشان میدهند. جشنواره دیوالی زمانی برای پرستش لاکشمی الهه ثروت هند است. اگر خیابان های پر از نور، رقص و خوراکی را دوست دارید، باید هند را در طول فستیوال دیوالی از نزدیک ببینید.
این فستیوال به قدری برای هندی ها مهم است که بسیاری از شرکتهای هندی دیوالی را آغاز سال مالی جدید میدانند. هر ساله بیش از یک میلیارد نفر از هندوها، جینها، سیکها و برخی بوداییها در سرزمین هند و چند کشور دیگر دیوالی را جشن میگیرند. دیوالی معمولا در اواخر اکتبر یا اوایل نوامبر برگزار می شود. این فستیوال به مدت ۵ روز طول میکشد، اما روز اصلی دیوالی روز سوم است.
- تاریخ فستیوال دیوالی : ۱۲ نوامبر
- مفهوم فستیوال دیوالی: پیروزی نور بر تاریکی
- قومیت های هندی که این جشنواره را برگزار میکنند: هندوها، جینها، سیکها و بوداییها
- بهترین شهرهای هند برای شرکت در فستیوال دیوالی : دیوالی یکی از معروف ترین فستیوال های هند است و در سراسر کشور برگزار میشود. جیپور و کلکته بهترین شهرها برای تجربه دیوالی دهلی هستند.
- آیین جشنواره دیوالی: روشن کردن دیه (چراغهای کوچک نفتی) و شمع، گردهماییهای خانوادگی و پرستش لاکشمی (الهه ثروت)
هولی | جشنواره رنگ ها
فستیوال هولی (Holi)، درست مثل دیوالی، پیروزی خیر بر شر را جشن میگیرد. هولی جشن شکست خوردن دیوی به نام هولیکا و آمدن بهار است. این فستیوال هند در دو روز (معمولآ ۷ تا ۸ مارس) برگزار میشود. یک شب قبل از شروع هولی مردم در زیر نور ماه کامل، آتش های بسیار بزرگی برپا میکنند و پیکره هایی که از هولیکا یا دیو افسانهای ساختهاند را دورن آتش میاندازند. آنها با این کار درحقیقت شکست دیو یا شکست سیاهیها را جشن میگیرند. اما قسمت جالب هولی صبح فردا شروع میشود. زمانی که همه مردم با پودرهای رنگی و آب به خیابانها میآیند، به سمت هم رنگ پرتاب میکنند و تمام شهر شبیه به رنگین کمانی از آدمها میشود. این مبارزه رنگی به معنای نشان دادن شادی ناب پیروزی و کنار هم قرار گرفتن همه افراد جامعه از طبقات مختلف است. اگر به یک فضای سرگرم کننده همراه با رقص، خنده و عکسهای رنگارنگ علاقهمند هستید، هولی یکی از بهترین فستیوال های هند برای تماشا کردن است.
- تاریخ: ۸ مارس
- مفهوم فستیوال هولی: پیروزی خیر بر شر
- قومیت های هندی که جشنواره هولی را برگزار می کنند: هندوها، سیک ها، جین ها و بودایی ها
- بهترین شهرهای هند برای شرکت در فستیوال هولی: هولی هم مثل دیوالی یکی از معروفت ترین فستیوال های هند است و در سرتاسر این کشور جشن گرفته میشود. اما بهترین شهرهای هند برای شرکت در فستیوال هولی اودایپور، پوشکار، هامپی، جیپور و گوا هستند.
- آیین جشنواره هولی: سوزاندن هولیکا در آتش و مبارزه با پودرهای رنگی
ناواراتی | فستیوالی برای تقویت بدن، ذهن و روح
ناواراتی (Navaratri) یک فستیوال هندی ۹ روزه برای بزرگداشت سه الهه است. ناواراتی بیش از آنکه مثل سایر فستیوال های هند یک جشنواره پر جنبوجوش باشد، زمانی برای آرامش است. کلمه «ناوا» به معنای عدد نه، کلمه «را» به معنای شب و «تی» به معنای سه است. عدد سه به سه سطح انسانی یعنی بدن، ذهن و روح اشاره دارد. نه شب برای بدن، روح و ذهن! فستیوال ناواراتی زمانی برای دعا و تجدید قوا است.
مردم هند در ۳ شب اول ناواراتی، الهه دورگا را عبادت میکنند. این کار برای رفع موانع و بیماریهای بدن است. آنها در این سه شب روی سلامتی جسمانی تمرکز دارند. سه شب دوم زمان عبادت الهه لاکشمی، الهه ثروت و اقبال است. ۳ شب آخر به عبادت الهه سارسواتی اختصاص دارد که الهه دانش، موسیقی هند نامیده میشود.
فستیوال ناواراتی در سراسر هند جشن گرفته می شود. در این جشن مردم اعمالی مانند روزه، مدیتیشن، نیایش و رقصهای سنتی هندی مانند دندیه انجام میدهند. جالب است بدانید مردم هند در هر یک از روزهای این فستیوال لباسهای رنگی مشخصی میپوشند. روز اول – زرد، روز دوم – سبز، روز سوم – خاکستری، روز چهارم – نارنجی، روز پنجم – سفید، روز ششم – قرمز، روز هفتم – آبی، روز هشتم – صورتی، روز نهم – بنفش!
- تاریخ فستیوال ناواراتی: ۱۵ تا ۲۴ اکتبر
- مفهوم فستیوال ناواراتی: پایان بدی ها و آغاز زندگی جدید و پاک
- قومیت هایی که این فستیوال هند را برگزار می کنند: هندوها
- بهترین شهرهای هند برای شرکت در فستیوال ناواراتی: همه ایالتهای هند
- آیین جشنواره ناواراتی: بازدید از معابد، ۹ روز روزهداری، مدیتیشن، دعا و رقص دندیه
دو سه را | پیروزی خیر بر شر
دو سه را (Dussehra) یکی دیگر از معروف ترین فستیوال های هند است که درست بعد از جشنواره ناواراتی برگزار میشود. این جشنواره به مناسبت پیروزی راما بر راوانا بعد از ۱۰ روز جنگیدن است. حماسه رامایانا یکی از مهمترین داستانهای ادبیات حماسی هند است. براساس حماسه رامایانا، راما به نوعی تجلی خدای نفوذگر یا محافظتکننده بر روی زمین است. راوانا نیز یکی از پادشاهان هند محسوب میشود که بعد از به قدرت رسیدن شروع به آزار و اذیت همه موجودات زنده میکند. راوانا در جریان یکی از آزار و اذیتهایش سیتا، همسر راما را میدزد. راما به جنگ راوانا میرود، پس از ۱۰ روز او را شکست میدهد و مردم را از ظلمهای او آزاد میکند.
بسیاری از ایالتهای شمالی، مرکزی و غربی هند در طول «فستیوال دو سه را» این داستان را به شکل نمایش اجرا میکنند و در نهایت مجسمههای بزرگ راوانا را میسوزانند. شهر میسور یکی از بهترین نقاط هند برای شرکت در جشنواره دو سه را به شمار میرود. کاخ میسور در طول این فستیوال هند با صدهزار چراغ روشن میشود و تصویری شبیه فیلمهای تخیلی پیدا میکند.
- تاریخ فستیوال دو سه را: ۲۴ اکتبر
- مفهوم فستیوال دوسه را: پیروزی خیر بر شر – پیروزی راما بر راوانا
- قومیتهایی که این فستیوال هند را برگزار میکنند: هندوها
- بهترین شهرهای هند برای شرکت در فستیوال دو سه را: دو سه را یکی از محبوب ترین فستیوال های هند در شهرهای شمالی این کشور است. البته شهر میسور بهترین نقطه برای شرکت در این فستیوال محسوب میشود.
- آیین جشنواره دو سه را: راهپیمایی و اجرای حماسه رامایانا با نمایش شبانه و رژه مشعل
گانش چاتورتی | خدایی با سر فیل
گانش (Ganesh Chaturthi) یکی از خداهای معروف هندو است. گانش سری شبیه به فیل دارد و شناخته شدهترین و تحسینبرانگیزترین خدای خرد و ثروت در اساطیر و فولکلور هند است. با وجود محبوبیت زیادی که این خدا در سرتاسر کشور هند دارد، اما برای مردم بمبئی ماجرا کمی فرق میکند. هر ساله یکی از معروف ترین فستیوال های هند در شهر بمبئی، یکی از توریستی ترین شهرهای هند، برگزار میشود.
گانش چاتورتی یکی از فستیوال های ۱۰ روزه هند است که به مناسبت تولد گانش برگزار میشود. در طول فستیوال گانش چاتورتی مجسمههای دست ساز و عظیمی از گانش در پاندالها یا معابد سراسر بمبئی به نمایش گذاشته میشوند. در این بازه زمانی به هر محلهای که پا بگذارید، عدهای را میبینید که برای ساخت بهترین و زیباترین مجسمه گانش با هم رقابت میکنند.
در طول جشنواره گانش چاتورتی، مردم هدایایی را به مجسمه تقدیم میکنند و این ۱۰ روز را با آیینهای مذهبی مختلف جشن میگیرند. در روز پایانی گانش چاتورتی هندی ها تمام مجسمهها را به اقیانوس میبرند و در آب رها میکنند. رها کردن مجسمهها در دریا نمادی از خروج گانش از زمین و بازگشتش به سمت آسمان است.
- تاریخ فستیوال گانش چاتورتی: ۱۹ سپتامبر
- مفهوم فستیوال گانش چاتورتی: تولد گانشا، موفقیت و ثروت
- قومیت هایی که این فستیوال هند را برگزار می کنند: هندوها
- بهترین شهرهای هند برای شرکت در جشنواره گانش چاتورتی: این فستیوال در شهر بمبئی با شور و شادی خاصی برگزار میشود، اما در سایر نقاط هند نیز می توان گانش چاتورتی را تجربه کرد.
- آیین جشنواره گانش چاتورتی: ساختن و قرار دادن مجسمه های عظیم گانش در معابد
جان ماشتامی | جشن تولد کریشنا
جان مشتامی (Janmashtami) که به عنوان جشن کریشنا نیز شناخته میشود، در واقع فستیوالی به مناسبت تولد کریشنا است. هندوها معتقدند که لرد ویشنو ( خدای نفوذگر یا محافظت کننده) به شکل کریشنا تناسخ پیدا کرد و متولد شد تا امید را به زمین بیاورد و این سیاره را از ناامیدی ناشی از ظلم حاکمان شیطانی نجات بدهد.
این فستیوال هند در هشتمین روز از ماه پنجم هندو یعنی بهادراوا برگزار میشود و به مدت ۲ روز ادامه خواهد داشت. در جشن کریشنا مردم تمام شب بیدار هستند. آنها بیشتر روز را در حالی که روزه گرفتهاند در معابد کریشنا میگذرانند و دعا میکنند. البته نمایشهایی درباره زندگی کریشنا هم در طول این فستیوال هند برگزار میشود که دیدنشان جالب است.
اما هنوز جالبترین بخش جان مشتامی باقیمانده است: مسابقات داهی هندی! داهی نوعی ماست سنتی هندی است. در روز دوم یا روز پایانی فستیوال، مردم ظرفهای سفالی ماست را از بالای ساختمانهای بلند آویزان میکنند. سپس هرم انسانی تشکیل میدهند و تلاش می کنند به ظرف های ماست برسند. مسابقه داهی از آیینهای عجیب و جذابی است که توریستهای زیادی را از سرتاسر دنیا برای شرکت در این فستیوال هند به این کشور می کشاند. اگر می خواهید شاهد این فعالیت سرگرم کننده و مسابقه داهی هند باشید، شهر بمبئی بهترین نقطه است.
- تاریخ فستیوال جان ماشتامی: ۶ سپتامبر
- مفهوم فستیوال جان ماشتامی: تولد کریشنا، آمدن امید به زمین
- قومیت هایی که این فستیوال هند را برگزار می کنند: هندوها
- بهترین شهرهای هند برای شرکت در جشن کریشنا: این فستیوال در شهر بمبئی با شور و شادی خاصی برگزار میشود، اما در سایر نقاط هند نیز می توان جان مشتامی را تجربه کرد.
- آیین جشنواره جان ماشتامی: بازدید از معابد کریشنا، دعا، روزه گرفتن و لذت بردن از نمایش های زندگی کریشنا، تماشای مسابقات داهی هندی
ماها شیواراتی | فرصتی برای خوداندیشی
در آیین هندو، شیوا خدایی است که جهان را میآفریند، محافظت میکند و تغییر میدهد. فستیوال شیواراتی (Maha Shivratri) جشنوارهای است که به شیوا اختصاص داده شده و هرماه در هند برگزار می شود. این فستیوال هند در شب سیزدهمین و چهاردهمین روز هر ماه قمری جشن گرفته میشود. با توجه به این موضوع، در کشور هند ۱۲ بار در سال این فستیوال جشن گرفته میشود.
برخلاف سایر فستیوال های هند، شیواراتی جشنواره شادی نیست. ماها شیواراتی زمانی برای خوداندیشی و دروننگری است. هندی ها این فستیوال را به جای رقص و نمایشهای پر سروصدا با نیایش، روزه و مراقبه جشن میگیرند. خیلی از آنها در طول جشنواره ماها شویاراتی تمام شب را بیدا میمانند و سرودهایی در ستایش شیوا میخوانند. شهر بنارس، خانه یکی از مهم ترین معابد شیوا در هند یعنی معبد کاشی ویشوانات است. در طول فستیوال ماهاشیواراتی بیش از یک میلیون هندو از سراسر کشور به این معبد میآیند. عدهای از هندوها اعتقاد دارند که ماهاشیواراتی روز ازدواج شیوا و پارواتی است. این موضوع ماها شیواراتی را به یکی از مهم ترین فستیوال های هند برای زنان تبدیل میکند.
با تماشای آیین فستیوال ماها شیواراتی، بیشتر با هندوئیسم و اعتقاد آنها به سفر روح به سوی رهایی آشنا میشوید. اگر به دنبال آن دسته از فستیوال های هند هستید که به جز شادی و رقص، بعد معنوی و ریشههای فرهنگی این کشور را هم به نمایش میگذارد، فستیوال ماها شیواراتی بهترین انتخاب است.
- تاریخ فستیوال ماها شیواراتی: ۱۸ فوریه
- مفهوم فستیوال ماها شیواراتی: پرستش شیوا
- قومیت هایی که جشنواره ماها شیواراتی را برگزار می کنند: هندوها
- بهترین شهرهای هند برای شرکت در ماها شیواراتی: ماها شیواراتی فقط یک فستیوال هندی نیست، این جشنواره در کشور نپال هم برگزار می شود. اما اگر قصد دارید در سفر به هند ماها شیواراتی را تجربه کنید، بنارس و هاریدوار بهترین مکان هابرای تماشای یکی از معنوی ترین فستیوال های هند هستند.
- آیین جشنواره ماها شیواراتی: بازدید از معابد شیوا، سرود خواندن، روزه گرفتن و مراقبه
اوگادی | سال نو هندو
اوگادی (Ugadi) سال نو هندوها است که معمولا در شهرهای کارناتاکا، تلانگانا و آندراپرادش جشن گرفته میشود. این فستیوال در ماه چایترا اولین ماه سال در تقویم هندوها برگزار میشود. جشن سال نو هندو جشن برداشت محصول و زمان مناسبی برای شروع کار جدید است.
سال نو هندو بیشتر از آن که یکی از فستیوال های هند باشد، شبیه یک جشن ملی به نظر میرسد. مردم این کشور در سال نو هندی به شکل سنتی با روغنهای خاصی حمام میکنند، خانه هایشان را با رنگولی تزئین میکنند، لباس های هندی فانتزی و جالبی میپوشند و برای انجام پوجا (نوعی نیایش) به معابد میروند. سال نو هندو یا اوگادی در غرب هند با نام گودی پادوا جشن گرفته می شود. این فستیوال هند بیشتر نشان دهنده پایان زمستان و آغاز یک فصل جدید است.
- تاریخ سال نو هندو: ۲۲ مارس، سال نو هندو مصادف با سال نو ایرانی است
- مفهوم فستیوال اوگادی: آغاز فصل برداشت و اولین ماه سال
- قومیت های هندی که جشنواره اوگادی را برگزار میکنند: هندوها
- بهترین شهرهای هند برای شرکت در سال نو هندو: اوگادی در سرتاسر هند با شور و حرارت جشن گرفته میشود
- آیین سال نو هندو: حمام سنتی با روغن، پوشیدن لباسهای شیک، تزئین خانهها با رنگولی و انجام پوجا (عبادت معبد)
همیس | تولد پادماسامباوا
همیس (Hemis) یکی از معروف ترین فستیوال های هند است. فستیوال همیس در حقیقت جشن تولد لرد پادماسامباوا بنیانگذار بودیسم تانتریک تبتی است. همیس در نهمین و دهمین روز از پنجمین ماه تقویم تبتی (در ژوئن یا ژوئیه) جشن گرفته میشود. این فستیوال هند که یکی از بهترین نقاط برای گرفتن عکس های عجیب است، دو روز طول میکشد. در طول فستیوال همیس، راهبان لباسهای رنگارنگ میپوشند و رقصهای ماسک مقدس را برای ادای احترام به پادماسامباوا در صومعه همیس اجرا میکنند.
- تاریخ فستیوال همیس: ۲۸ تا ۲۹ ژوئن
- مفهوم فستیوال همیس: تولد لرد پادماسامباوا، بنیانگذار بودیسم تانتریک تبتی
- قومیت هایی که این فستیوال هند را برگزار می کنند: بوداییان
- بهترین شهرهای هند برای شرکت در فستیوال همیس: برای تماشای این فستیوال بهترین نقطه لداخ هند است. لاداخ یکی از شمالی ترین نقاط هند در ایالت کشمیر و نزدیک به مرز پاکستان است.
- آیین فستیوال همیس: پوشیدن لباسهای رنگارنگ، رقص نقابدار
بهترین زمان برای سفر و شرکت در فستیوال های هند
دین و معنویت جز جدانشدنی زندگی روزمره در هند است. بافت فرهنگی این کشور از صدها مذهب مختلف تشکیل شده است. هندوها، سیکها، بوداییها، مسلمانان، مسیحیها، جینها و دهها مذهب دیگر که ممکن است حتی اسمشان را هم نشنیده باشید. هند تقریبا در هر ماه از سال جشنوارهای پرهیاهو دارد، با افسانهها، سنتها، آیینها و غذاهای خاص!
بیشتر جشنواره های هند بر اساس تقویم قمری هستند و هر ساله در تاریخ های متفاوتی برگزار میشوند. به طور کلی سپتامبر تا ژانویه (شهریور تا دی) فصل اوج فستیوال های هند است. در این فصل فستیوال ها یکی پس از دیگری و حتی گاهی همزمان در بخشهای مختلف کشور برگزار میشوند. اگر میخواهید در زمان برگزاری فستیوال ها به هند سفر کنید، بهتر است تاریخ های دقیق هر فستیوال را برای بازه زمانی سفرتان بررسی کنید. تاریخ دقیق فستیوال های هند معمولا به صورت آنلاین و در وب سایت های گردشگری در دسترس هستند.
آیا تا به حال در فستیوال های هند شرکت کرده اید؟ تجربه خود را با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول درباره فستیوال های هند
معروف ترین فستیوال هند کدام است؟
هند کشور جشن ها و مذاهب مختلف است. برخی از معروف ترین فستیوال های هند عبارتند از: ۱. دیوالی ۲. هولی ۳. دوسه را ۴. گانش چاتورتی.
بهترین زمان سفر به هند برای شرکت در فستیوال ها کدام است؟
بازه زمانی اوایل شهریور تا اواخر دی ماه، بهترین زمان برای شرکت در فستیوال های هند است.
چرا به هند کشور فستیوال ها میگویند؟
قسمت زیادی از جمعیت هند را هندو ها تشکیل می دهند. هندوها نزدیک به ۳ میلیون الهه دارند! با چنین آماری کاملا طبیعی است که فستیوال ها و جشن های زیادی در ستایش آنها یا سایر آداب و رسومشان برگزار کنند. علاوه بر این هند کشوری متشکل از صدها مذهب مختلف است و همین باعث شده که جشن ها و فستیوال های مختلفی در این کشور برگزار شود.